Az egyik módszer, amivel a művészetterápiás alkalmaimon dolgozom, a Katarzisz Komplex Művészetterápia, amely Dr. Antalfai Márta nevéhez fűződik.

Azért szeretem ezt a módszert, mert indirekt, lágy, és megadja a lehetőséget mindenkinek arra, hogy a saját tempójában, a számára, az ő életében fontos témákban lásson rá önmagára, az életére, és mélyíteni tudja az önismeretét.

Ezenkívül, nincsen szükség hozzá kézügyességre vagy bármilyen művészeti ismeretre, és mint minden művészetterápiás módszer, az alkotás által megnyugtat, harmonizál, segíti az önelfogadást, felébreszti a mindenkiben ott rejlő kreatív ént. Segít a stresszkezelésben, a kiégémegelőzésben, és abban is, hogy az alkotás biztonságos keretein belül kilépjünk a komfortzónánkból, és az így szerzett tapasztalásokat, akár a mindennapi életünkbe is be tudjuk építeni.

A Katarzisz Komplex Művészetterápia lehet egyéni vagy csoportos, lehet egy alkalmas, de lehet egy folyamat is, amely pár alkalomtól több évig tarthat.

A módszer első évében az évkörrel dolgozunk, az év különböző időszakainak természeti változásai mentén alkotunk. A körülöttünk történő természeti változások és az életünk változásai, eseményei és kihívásai között párhuzamokat fedezhetünk fel.

Novemberben a fák elengedik a leveleiket, ahogyan nekünk is el kell sok mindent engednünk életünk során. Vajon meg tudnának-e a lombhullató fák újulni tavasszal, ha ősszel nem engednék el a leveleiket?

Januárban, a fénnyel teli, mozgalmas és bensőséges ünnepek után a szürkeség és hideg vesz minket körül. Nehéz elképzelni, hogy lesz még tavasz, hogy újra csiripelni fognak a madarak, hogy virágos réteken és lombos erdőkben fogunk újra sétálni. Meg tudjuk-e tartani magunkban a reménységet az életünk nehéz időszakaiban is, el tudjuk-e képzelni, hogy újra ki fog sütni a nap?

A módszer második évében az évkör alkotásai mellett az adott időszakhoz kapcsolható életközi kapcsolatainkra is rátekintünk. Ezeken az alkalmakon életünk fontos kapcsolatai, mint a szülő-gyermek, testvér- és párkapcsolatok, barátságok vannak a fókuszban.

A harmadik évben pedig mindehhez hozzá kapcsoljuk az egyéni életútat, a születéstől, a természetben a fény megszületésétől, a nappalok hosszabbodásától hónapról hónapra, életünk korszakáról korszakára haladva az őszig, időskorig.

Az általam tartott egyszeri alkalmakon, az “Áthangolódó” művészetterápiás workshopokon az adott hónap természeti változásai mentén alkotunk. Ezek az alkalmak ízelítőt nyújtanak a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszeréből, egyúttal segítik a résztvevőket önmagukkal való kapcsolódásban és megnyugvásban.

A módszeren belül lehetőség van arra, hogy a 4 elem szimbolikájával (föld, tűz, víz, levegő) foglalkozzunk, illetve akár egyéb életünkhöz tartozó témákat is feldolgozhatunk és megérthetünk alkotás által.

Minden alkalmon van autogén tréning alapú relaxáció, vers, zene vagy mese, amelyek mind inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Az alkalmakon használt eszközök között megtaláljuk az olaj- és porpasztellt, agyagot, akvarellt, montázs és kollázs technikákat, installációs eszközöket, illetve az akvarellt is.

Meg szokták tőlem kérdezni, hogy mitől válik egy-egy ilyen alkalom önismeretté? Miben más, mintha valaki csak otthon leülne és alkotna?

Erre a kérdésre a következő, ‘Alkotás és művészetterápia’ című blogbejegyzésben fogom megadni a választ.

A Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerével vagy a művészetterápiás alkalmaimmal kapcsolatban az emesenemeth@icloud.com e-mail címen vagy a 06 30 336 4723-as telefonszámon lehet érdeklődni.


A weboldalon található képzőművészeti alkotások és írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Az alkotásokat és írásokat az alkotók engedélye nélkül felhasználni nem lehet.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.